Preporuka: The Wire

Sa 28. godina ti si (ili ćeš tek), prosečni čitoače Tarzanije, bio iskusni apsolvent velegradskog univerziteta koji objašnjava ocu da za 200 evra u Beogradu jedva soba i računi mogu da se plate, a kamoli pivo na trafiki. U tim godinama je Dejvid Sajmon, tada novinar baltimorskog Sana, nekako uhvatio svog glavnog urednika i šefa gradske policije, nalio ih vinjakom i namolio da mu odobre pun pristup Odeljenju za ubistva na godinu dana. A pun pristup znači da sa detektivima obilazi leševe, hapsi i saslušava crnce, jebe kurve i pije pivo pod mostom. Bila je to godina 1988, kada su baltimorske ulice izbacile 274 leša iz kojih je Sajmon izmuzao Homicide: A Year on the Killing Streets, knjigu sudbonosnu za njega i sve nas.

[typography font=”Cantarell” size=”14″ size_format=”px”]Pemblton 7/10[/typography]

Jer iz te faktografske knjige nastaće ideje za legendarnu seriju Homicide: Life on the Street, gde su neki slučajevi bukvalno preslikani iz stvarnosti 1988. godine. Čudo koje je NBC napravio sa tom serijom zadraškoljilo je HBO koji voli da sve uradi bolje i veće. Zato su zamolili Sajmona da im napiše The Wire, a on je napisao najbolji televizijski program ikada.

[typography font=”Cantarell” size=”14″ size_format=”px”]polako, polako… a Porodično blago?[/typography]

The Wire je priča o uličnim ćoškovima, heroinu, ubistvima, o sudaru baltimorske policije sa gospodarima droge, prefriganim lučkim radnicima, pravoslavnom mafijom, korumiranim političarima, propalim školstvom, žutim medijima, ali pre svega o sudaru sa Baltimorom samim. Glomazna saga u kojoj su akteri samo uslovno podeljeni na dobre i loše momke jer i među lošima ima genijalnih, a među dobrima ima žešćih govana, koja su opet nekako kul.

[typography font=”Cantarell” size=”14″ size_format=”px”]jedan za Meknaltija i drugi… isto za Meknaltija[/typography]

Radnju, po dobrom običaju, neću da opisujem da ti ne kvarim ugođaj jer znam da ćeš se navući na seriju kao kurton. Teško je kod Žice pronaći slabe tačke, a ja nisam jajara da ih tražim na silu. Scenario, dramaturgija, kamera, gluma, sve je onako u savršenom. I muzika, naravno.

Ali ima par zanimljivosti kod kastinga. Odrađen bez velikih imena, sitnije uloge date su i poznatim lokalnim političarima. Lik detektiva Banka Morlenda i narednika Džeja Lendsmana potpuno su preslikani iz pravog baltimorskog Odeljenja za ubistva. A pravi narednik Džej Lendsman pojavljuje se u sasvim drugoj ulozi od treće sezone. Tada se pojavljuje i „Little“ Melvin Vilijams i to u ulozi popa. I to ne bi bilo ništa čudno, da ovaj „glumac“ sedamdesetih nije zaradio sto miliona dolara od droge, zaglavio robiju od 27 godina i zapravo bio inspiracija Sajmonu za lik glavnog negativca Ejvona Barksdejla.

[typography font=”Cantarell” size=”14″ size_format=”px”]čovek od karijere[/typography]

Naslov serije The Wire su na B92 nekako uspeli da prevedu kao „Doušnici“ i prilično nezapaženo je prikažu u terminima posle ponoći – kada smo pozvali Verana Matića za komentar, rekao je da nema vremena, šaluje ploču, izgleda će kuća Velikog brata dobiti sprat. Gledanost je i u SAD bila isprva očajna, Dejvid Sajmon veruje jer u seriji uglavnom glume crnci i jer su se u istom terminu od 2004. prikazivale jebene „Očajne domaćice“. Može se reći i da je Žica najnegrađavaniji program u istoriji, jer nije dobila nijednu bitnu nagradu, za Emi je svega dvaput nominovana.

Nevolja sa ovom serijom leži u njenom detektivsko-krimi žanru. Polovina publike se nada da će videti CSI Majami fazon, svemoguće forenzičare, vidovnjake i matematičare koji hvataju poremećene serijske ubice. Druga polovina publike se upravo plaši ovakvih serija. Ali Žica nema baš ništa sa tim novokomponovanim govnima. Recimo da će ti se svideti, ako ti se sviđao Homicide. A ako si ispriman na Breaking Bad pa ovih dana čekaš hoće li Volter Vajt da najebe od svog pašenoga, i žališ što više nema Gustava Fringa – u Žici ćeš videti otkud ideja za Gustavov lik.

[typography font=”Cantarell” size=”14″ size_format=”px”]ljubim ruke![/typography]

Bonus za LGBT populaciju – ima lezbejka i po neki peder!

[typography font=”Cantarell” size=”14″ size_format=”px”]definitivno topdžija[/typography]

One koji nisu gledali Žicu, odmah da upozorim da ne skroluju na komentare. Naši čitaoci su, kao i mi autori, GOVNA pa svi zajedno ne možemo da se uzdržimo od spojlera poput onog da će se ovaj gej i onaj sa leptirkom zajedno izrešetati Stringera Bela. 

:promukli nadrkani glas:

VOLELI STE SOPRANOVE?

MRZELI STE SERANOVE?

THE WIRE – NA PRAVOM STE ĆOŠKU.

 • Boško Stupar

  Malo nas je al smo govna.

 • Srdjan Avramov

  bogami, ima nas govana ne tako malo….. evo okrecem ponovo seriju, zena vec pizdi, gledala je samo pet puta….

 • Turin Turambar

  Samo Meknaltijeve scene bi mogle sacinjavati seriju. Vrh.

 • Burek Sa Sirom

  Preporucujem i Shield, isto bio na b92, zanimljivo preveden kao Prljava znacka. Slican tip serije samo sto ima najjaceg lika ikada prikazanog na televizoru, Vika Mekija

 • Cenotaph

  Omar’s Coming Yo!

 • Nucky Thompson

  Preporuka – Boardwalk Empire

 • Shieeeeeeet

  za ljubitelje WIRE-a, od istog autora, moja preporuka je polu-dokumentarna serija: THE CORNER

 • translation nazi

  Što se prevoda tiče:
  wire – An electronic device worn on a person’s body that records sounds and transmits the playback to a remote receiver. The wire is usually hidden on someone who is trying to get other people to incriminate themselves in conversation. There are usually cops listening to the receiver close by, and once they hear the incriminating evidence, they can run in and make arrests.
  Najbliži prevod bio bi ”bubica”, ali i ”doušnici” je dovoljno blizu. ”Žica” je već bukvalno prevođenje u stilu Vuka Draškovića.
  No, serija je naravno najbolja ikad.

 • Lazni Profil

  Ako se neko ko nije gledao seriju dvoumi ili sumnja u gornji tekst neka pogleda legendarnu scenu sa Bunkom i McNultijem
  http://www.youtube.com/watch?v=SO0WW2QXIYc

 • Srdjan

  The Wire, Treme, Hell on Wheels, Boardwalk Empire, The Killing, Sons of Anarchy, etc.

 • Srdjan

  The Wire, Treme, Hell on Wheels, Boardwalk Empire, The Killing, Sons of Anarchy, etc.

 • Srdjan

  Omar najgotivniji guzicni lik na svetu, ako ovi nasi furunasi hoce da organizuju paradu gay, Omar bi im bio Okey

 • Srdjan

  najludje u the wire je kad ona dvojica dumbass-a stave “bug” u tenisku lopticu, i Meknaltijev serijski ubica je nesto neverovatno

 • Jana Knezevic

  come at the king, you best not miss!:)

 • vilijem de paksi

  jedini problem je sto radnja polako krece jedna sezona ima 12 do 14 epizoda a glavne aktere tek upoznas u sestoj ili sedmoj ali istrpite jer svih pet sezona su sjajne.Meni licno drua i treca su najbolje

 • Fuzzy Dunlop

  :D

 • Il_Capitano

  Bila je sasvim dobra serija dok nisu krenuli sa onim armenian money trainom,od tog trenutka postaje negledljiva :)