Velika šestorka – Liverpul

Nakon nekoliko godina potpuno užasne transfer politike koja je toliko unazadila ovaj klub da je nakon prošle sezone u kojoj je Liverpul dao manje golova od prekriženog Blekburna i u kojoj je osvojio neverovatnih 37 bodova manje od Sitija i Junajteda, njihov menadžer izjavio da je sezona bila uspešna. Legenda Kopa, Keni Dalgliš, Kralj Keni, engleska verzija Pižona je tiho udaljena iz kluba samo zbog svoje neosporne reputacije iz igračkih dana. Bez te reputacije bi ga zbog takve izjave i navijači i uprava govnjivim produžnim kablovima bičevali po golim leđima. Na njegovo mesto je doveden čovek koji je sa Svonsijem, timom koji je bio među kandidatima za ispadanje pred početak sezone, uspeo da ima jedan od najvećih procenata poseda lopte u ligi i što je najneverovatnije – da igra lepo.

Prošla sezona

Pored svega ovoga u prošloj sezoni se desilo nešto što navijače boli više nego da im Jedinstvo utrpa pet golova na njihovom terenu. Na tabeli su završili iza Evertona. Takođe su dovedeni Čarli Adam, Stjuart Dauning i Džordan Henderson i taman kad su navijači pomislili da nije moguće baciti ogromne pare na veće sranje od Endija Kerola, ovaj engleski triling ih je ubedio u suprotno. Pravo mučenje je bilo gledati taj neugledni skup preplaćenih momaka koji se zaista trudi da opravda svoj neverovani lični dohodak, ali jednostavno ne ume. Još veće mučenje je bilo gledati jednog Stivena Džerarda kom se u očima videlo da se pita: “Kako sam ja uopšte došao do toga da na sredini terena sarađujem sa Džondžom Šelvijem i čime sam to zaslužio”.

Vidi glupog Dauninga opet promaši loptu, jeboga onaj ko ga dovede.

Transferi

Gospodin Brendan Rodžers je zaseo na klupu Liverpula, a na tu klupu je posadio i kompletan stručni štab koji je potrpao u traktorsku prikolicu i brže bolje prevukao iz bivšeg kluba. Upravo im to je najveće pojačanje za ovu sezonu. A Rodžers je već uradio više za ekipu nego prethodna dva menadžera zajedno time što je rekao da od borbe za titulu nema ništa i skinuo pritisak potpuno nerealnih očekivanja sa igrača. Doveo je i dva ne skupo plaćena pojačanja: Fabia Borinija iz Rome i Osamu Asaidija iz Herenvena, kao i Džo Alena kog je takođe konfiskovao mučenom Svonsiju. Moguće je da će do kraja prelaznog roka još neko iz Velsa da kupi kartu u jednom smeru za Liverpul.

Lako je Svonsi trenirati, saćemo videti. Na Liverpulu se poznaju junaci.

Iz ekipe su otišli mnogi, poput Dirka Kajta i Maksija Rodrigeza, ali njihovi izostanci osim na estetskom planu neće mnogo uticati na ekipu. Rodrigez je i ovako zalutao, a Kajt polako ulazi u godine kad izigravanje motokultivatora po desnom boku jednostavno više nije dovoljno. Rodžers takođe želi da se oslobodi Endija Kerola, po kuloarima kruže priče da je voljan da ga pošalje u Javor u zamenu za 10 svinjskih polutki i pet kubika sitnog šljunka kako bi bar nešto dobio za njega. Iz Javora demantuju.

Molim? Prodali me međ pijane Turke?

Ova sezona

Prekretnica za klub. Možda i poslednja prilika da se vrate, ne na staze stare slave već da napokon imaju sezonu dostojnu svog imena, jer nikako sebi nisu smeli da dozvole još jedan ogavan prelazni rok, a neće smeti ni narednih par godina. Ukoliko i dalje budu prodavali Maskerane, Ćabi Alonse, Torese i Mireleše, a dovodili Jovanoviće, Hendersone, Kerole, Adame i Dauninge razviće novi veliki rivalitet sa Stoukom zbog istrajne bore za gornju polovinu tabele. Zbog toga što se ove sezone očekuje boljitak, sigurno manji broj pogođenih prečki i stativa, Liverpul se nalazi u ovoj velikoj šestorci na štetu Njukastla koji je prošlom neverovatnom sezonom zaslužio tu da bude.

Tarzanijina prognoza: Peto mesto.