Notari – najgluplji državni reket do sada

Diktatura u kojoj živimo se ovih dana oslikava u upornim pokušajima vlasti da oslabi advokatsku profesiju. Kakvo god glupo mišljenje vi imali o advokatima, činjenica je – ako uspeju da sjebu njih, ostali mogu samo da se obese odmah. A evo kako su rešili da to urade: izmišljanjem nečega što se zove notar, i što doduše postoji u civilizovanim zemljama, ali ne kao nekakav mistični superhibrid advokata, sudije, žene na šalteru i božijeg muda, kao što je ovde zamišljeno.

Ovim potezom se advokatima uzima jedan ogroman deo delatnosti i prebacuje na novu instituciju, po smislu vrlo korisnu ali, naravno, ovde zloupotrebljenu i degradiranu i pre samog uvođenja – instituciju javnog beležništva. Notar je pravnik, u najboljem slučaju bivši sudija ili advokat koji je, da bi dobio ćitap da bude notar, morao da se oliže sa asistentom retorike na Pravnom ili sa Selakom lično, tako da će nam u praksi, kao i na svim činovničkim pozicijama, notari biti neke potpuno nekompetente stranačke figure. 

Tih osamdesetak izabranih mesija preuzimaju jedan značajan izvor neprekidnog priliva sredstava u budžet u trenutku kad se smanjuju plate i penzije. Sve ovo bi inače bilo eventualno propraćeno jednom vešću u Politici – jer novinari Blica i Kurira, jbg rade za Blic i Kurir – ali advokati su rešili da dignu frku i otvore ovo pitanje u široj javnosti jer advokati jebu i ovim putem im pružamo potpunu podršku – jer ajde što su im oteli sastavljanje ugovora i testamenata ali loš glas i “bezobrazne cene”, E TO NE MOŽE, to je isključiva privilegija advokata, jebite se pisari!

 

Ovom prilkom prenosimo verno i u potpunosti jedan od tipičnih radnih dana Gospodina Jevrema Koprivice, notara iz budućnosti.

– Dobar dan druže notare, sastavio bih zaveštanje, vreme mi je mreti.

– No problemo! Vidim da se ne držite baš najbolje ali daće bog zdavlja! Izvolite priložiti ličnu kartu, 15.000 rsd i popunite ovu mustru pa da lupim pečat na to.

– Čekaj polako. Prvo i prvo mlađi sin je kockar njega bi hteo da isključim iz nasledstva nož mi je u leđa zabio.

– Pa znate nužni deo…

– NE MOŽE! Neće ta bitanga dinar od mene da vidi!

– Pa dobro hajdemo videti da li je nedostojan za nasleđivanje. Sačekaćete trenutak da konsultujem zakon, sudsku praksu i kolege advokate pošto sam se za ovu uzvišenu funkciju javnog beležnika i prijavio u nadi da ću kao u svakoj normalnoj zemlji da overavam papir, jer sam zaposlen preko veze a pravom sam se bavio poslednji put 84. kao pripravnik u OUR “Žitoprom” Rača.

– Drugo, čuo sam da pola ide ženi od moje kuće, to ne može tako.To da pređe na mene sve, ja sam to s ovih mojih 10 prstiju izgradijo krvlju znojem i kradenim cementom iz Popovca.

– O, pa čekajte sad, bračna tekovina znate, to ne može tako, sačekaćete samo trenutak da vidim u ovoj praktičnoj brošuri ministarstva kako postupiti..

– Kuća nije ni uknjižena ustvari. Plac se vodi pet osmina na ženinog oca pa njegovog tasta, to je od njih ostalo sudimo se s šogorom evo ima već osma godina, ali može kurac da dobije samo. Ja sam posle s deset prstiju digo kuću, to da se uknjiži na mene to da rešimo. Ostale tri osmine na neke Ristiće ali ti su svi mrtvi reklo bi se.

– Pa ne znam, ne znam da li će to baš tako ići..

– Treće kad smo kod uknjižbe. Nemam projekat, građevinsku niti pak upotrebnu dozvolu.

– OK sačekajte moliću samo momenat ne vrši se ovde uknjižba moraćete u Katastar prvo.

– Četvrto kuća je izgrađena delimično na ulici malo smo proširili plac nije mogo da stane i svinjac i ambar i kuća sve na 4 ara tu mi prave problem iz Opštine oće da ruše al ne dam.

– Pa to je ozbiljan problem… to nije u mojoj nadležnosti..

– Ne bi ja to druže sudija ja sam pošten, ali pozadi mi komšija ušo tarabom jedno dobrih metar i po. I digo obor tačno oslonjen na moju kuću. I snjim sam se tužio ali otišlo po žalbi u Kragujevac pre tri godine i ništa. Kad sam već tu hteo bih da uputim i jednu predstavku za tog sudiju iz Kragujevca.

– Tu vam ne mogu pomoći moraćete to sa advokatom da se posavetujete.

– Pa šta si mi ti koj kurac i šta te plaćam sto pedes maraka?

– Pa znate ja samo sastavljam zaveštanje i overavam ga pečatom na način što ga odlučno prionem na papir.

Nijedan advokat ne može ovako lepo da udari pečat kao ja.

– Pa prioni onda sastavi ga pizda ti materina lenja.

– Pa morate da mi kažete kako želite da raspolažete sa svojom imovinom. Prvo treba da utvrdimo šta sačinjava vašu imovinu.

– Pa ja ti to pričam sve vreme usta te jebem glupa. Moje je ono za šta sam ceo život radio s ovih deset prstiju ni iz čega stvorio!

– Pa možda je to “ni iz čega” malo problem, ali šta je tu je. U redu. Kako želite da raspolažete zaostavštinom nakon vašeg, da kažem, upokojenja?

– Znači pri čistoj svesti i zdravoj pameti, ja, Simić Dragiša zvani Kolac, iz Majura kod Jagodine, celu moju kuća koju sam za života sa svojih deset prstiju sagradio na katastarskoj parceli br. 311/7 Opština Majur, ostavljam mom starijem sinu, Milenku i njegovoj porodici. Moja supruga, Jelka, može da živi tu dok ne umre. Mlađem sinu, Bobanu, ne ostavljam ništa jer je pokvarenjak, kockar i raspikuća. Švalerki Cvetković Radojki iz Ćuprije, ostavljam pomoćnu zgradu od ovih Ristića što je ostala iza, na navedenoj parceli. Jadnica nema za leba nek se pokolju ona i žena posle moje smrti nek rade šta oće al ja ne mogu bogu na istinu dok sve ne zbrinem. Eto to je moja poslednja volja! Jel dobro?

– U redu, lakše malo evo kucam. Jeste, odlično ste to sročili. Ok, TAKOC! 15.000 znači. Hvala lepo, aj pa uzdravlje nek te Bog poživi!

– Hvala druže notare, živ mi bijo!

NOTAR PRIBELEŽIJO ODLUČNO!

*** 20 godina kasnije – udovica mlađeg sina tuži švalerkinu decu, šogorovi praunuci umešači, Ristić traži preparcelaciju, radnik katastra u pokušaju da snimi parcelu prebijen na mrtvo, stariji sin založio svu imovinu za troškove advokata, prodavši tom prilikom svinjac sa pripadajućim življem za overu založne izjave kod istog jebenog notara.

 • Vlaja

  Poenta notara i njihove skupe usluge bi trebalo da bude upravo provera činjeničnog stanja, da se ne bi dešavale advokatske zloupotrebe kod npr prodaje stana (proda stan a u brakorazvodnoj parnici je i drugo ) . U teoriji , notari bi trebalo da nadoknade štetu koja nastane njihovom greškom , a kako će biti u srpskoj praksi Bog će ga sveti znati .

 • Bata Sale

  Nusic sve aktuelniji jbt. Vec smo imali okruzne nacelnike, lazne doktore i gospodje ministarke. Sada smo i notare dobili. Jos nam samo fale mamurni sreski pisari i ministar zdravlja Djoka (apotekarski pomocnik sto mirise na promincle) i puna ekipa za komeNdiju zvanu “Drzava Srbija” je tu.

 • Martel

  Fali i sreski špijun Aleksa Žunić. :D Sa sve ličnom kartom.

 • Bata Sale

  Spijuni u Srbiji nikada nisu bili deficitarna roba.

 • otac makarije

  “da se oliže sa … Selakom lično”

  mislim da autor i nije svestan koliko precizan u opisu.

 • Martel

  Da, ali sada će biti onako javni, sa vizitkom koju će da dele.

 • Zoki

  Srbijanci, dizete frku po obicaju. I po obicaju ne poznajete srz problema. Notarijat vec postoji nekoliko godina u BiH i Crnoj Gori, ideja je bila da se dovede pod kontrolu divljina koja vlada tokom kupoprodajnog procesa nekretnina. Sad sistem u Republici Srpskoj i Crnoj Gori radi dosta dobro, dok je npr. u federaciji bilo zestokih zloupotreba. Slucaj notara koji se bavi otmicama ili slucaj notarke koja je duplo prodala preko 50 stanova.

  Posto i dalje zjape rupe u katastru, u sustini i dalje vam je isti kurac da li cete da ovjerite nesto kod notara, advokata ili nigdje, jer vam katastar omogucava da vas neko prevari u kupoprodajnom procesu.

  Par cinjenica:

  1. Da radi se o drzavnom monopolu gdje nekolicina odabranih dobija privilegiju

  2. Da, notarske tarife su 4-5x iznad nekih realnih cijena

  3. Da, imaju raskosne kancelarije i stav kao da se u hram ulazi kad ih posjetis

  4. Da, zahtjevani nivo znanja za obavljanja je na nivou cetverogidsnje srednje skole. Npr. konsultovanjem knjige ‘Notarijat u Crnoj Gori’ (postoji PDF na Internetu) dovoljno je da udjete u sve tajne ove profesije, odprilike zahtjevano vrijeme je u rangu pripremanja lakseg ispita na prosjecnom drzavnom faxu

  Sad, oko cega tacno advokati dizu frku, meni stvarno nije jasno.

 • Koby

  Samo bi spomenuo da nisam bio kod advokata, a da mi isti pre nego sto bilo sta uradi uzme 100 eur. I uvek iskljucivo kes bez bilo kakve priznanice.

 • Ivan

  Pročitaj prva tri pasusa članka, koji i pored toga što je reč o humoru, prilično tačno i jasno prikazuju razloge “oko čega advokati dižu frku”…
  pozz

 • Trouble

  Tekst je lepo zagrebao površinu. Treba dodati i da sad nema više završavanja posla u danu, kao nekad što si mogao da odeš kod advokata da ti sastavi ugovor (ili ga otkucaš sam ako znaš) i overiš ga istog dana u sudu.

  Nego lepo odeš kod čika notara, pa ti on zakaže za 10-15 dana da dođeš s papirima. Onda kad sledeći put odeš, on sve to pregleda i zakaže ti da dođeš sa drugim ugovaračem opet za 10-15 dana da potpišete ugovor. Znači, mesec dana ti ne gine.Ako neko dolazi iz inostranstva? Jbg, nek uzme neplaćeno 2 meseca dok overi ugovor…

 • selena

  pa nemojte tako, jel znate vi koliko je teeezak notarski ispit,i koliko mora da se ulozi u otvaranje kancelarije jer mora da ima 20000kvm,sefove i slicno…jos 2005.na specijalistickom kursu na Pravnom je Hiber govorio da ce notar biti onaj ko je “dobar” sa ministrom pravde,koji bude na toj funciji kad se,jel,smisle da uvedu tu delatnost…i da ce prva tura notara da se osasavi od para….notar mora da radi po zakonu,drzava mu daje ovlascenje kao uzoritom,postenom itd strucnjaku,bas me zanima kako su to kontrolisali, a i ovaj sto mu kao majka bila obican pravnik u opstini….pa,NEMA obicnog pravnika u opstini,to je oksimoron…pa kao ,eto, bas nju odabrase,pa nismo veverice,kakve veze ima ako je imala, a morala je imati konekcije sa ovima iz partije na vlasti

 • nčf

  “…Majka mi je javni beleznik i nije clan ni jedne partije niti je
  advokat ni sudija, vec je radila u opstini kao najobicniji pravnik. I ja
  sam se iznenadio kad ke dobila posao jer sam ocekivao da ce primiti
  samo partijski kadar…”
  Čest je slučaj da se pravnik zaposli u opštini bez veze i partijske knjižice. U to ime, pozdravite vašu mamu.

 • Poplave, raspali se Žara i Goci, sad ovo! Šta je sledećeeeeee?!

 • milos

  AMIN!

 • Lynn

  Ovo naše nije diktatura. Kod diktature se zna neki red: imaš Jožu Staljina i ako samo pomisliš da bi mogao da pomisliš kako on nije najgenijalniji oblik života na čelu savršenog i najnaprednijeg društvenog sistema ikad igde u Univerzumu, a i šire, smeši ti se uspešna karijera kopača tunela za Transsibirsku železnicu golim rukama, uz topli obrok energetske vrednosti od 150 kcal dnevno, pa ko živ, ko mrtav. Glavni metod diktature je strah, treba da budeš neupadljiva, tiha, gotovo nevidljiva društvena senka, da ne želiš mnogo, ne razmišljaš uopšte, radiš po automatizmu taj neki poslić što ti ga je država odredila i MOŽDA ćeš imati privilegiju da doživiš duboku i relativno bezbolnu starost od 57 godina. Mi (još uvek) nemamo Sibir i gulag, narod ne trpi zbog toga što se plaši, već zato što je glup, a to je daleko gora situacija od diktature jer pokazuje da smo biosocijalni škart kome je to na nekom polusvesnom nivou i više nego jasno pa radimo protiv sebe ne bi li smo nekako otklonio tu tenziju nastalu zbog znanja o egzistencijalnoj nesvrsishodnosti. Suptilna prirodna selekcija. Ne znam koji je đavo ovo naše, nisam u stanju da osmislim dovoljno vulgarnu konstelaciju psovki koja bi to definisala, ali diktatura nije; gore je od toga. Što se tiče frke sa tim notarima, nisam baš upućena u celu situaciju, kapiram da oni treba da preuzmu deo poslova od advokata, a ovi alavi na pare pa se tu izrodio sukob interesa, ali u principu podržavam svakoga ko ide protiv države i njenih mentolskih odluka. U nekoj bajkovitoj teoriji bi bilo super kad bi sve preraslo u generalni štrajk ključnih javnih ustanova, ali to je (ni)malo verovatno jer je narod retardiran i voli osećaj blatnjavog đona državne čizme na faci, a advokate otprilike boli uvo za društvena pitanja koja se ne tiču njihovog novčanika, tako da ono, bićemo i dalje jebani i to dugo i loše.

 • Čudotvorac

  “morao da se oliže sa asistentom retorike na Pravnom ili sa Selakom lično”
  To je jedan isti lik. To jest, Selak je asistent na pravnoj istoriji i retorici.

 • Marinski

  Zoki, dižu frku oko toga što je država uvela obaveznu formu javno-beležničkog zapisa za sve ugovore koji su se paprenije naplaćivali kod advokata (sve u vezi prometa nepokretnosti, ne samo ugovori već i jednostrane izjave volje; doživotno izdržavanje, ustupanje i raspodela imovine za života ostavioca, deoba bračne tekovine i sl.). S obzirom na to, notar sad i sastavlja i overava ugovore, pa advokati gube posao (niko više neće kod njih radi sastavljanja ugovora).

  Kad je zakon donet još 2011. godine, to nije bilo predviđeno tako, bilo je predviđeno samo za nasledno-pravne ugovore (doživotno izdržavanje, ustupanje i raspodela i sl), dok je kod prometa nepokretnosti bila dovoljna samo overa potpisa na ugovoru koji bi sastavio advokat, ili sama stranka. E zbog toga niko nije hteo u notare, jer em je notarski ispit bio (kažu) mnogo težak, em su trebali da puknu velike pare za opremanje kancelarije, zakup sefova i sl; a da istovremeno zarađuju malo. I pretilo je da propadne cela stvar. Onda su Selaković i ekipa našli solomonsko rešenje, tako što će ceo promet nepokretnosti prebaciti isključivo kod notara – i to je preko noći postalo veoma profitabilno zanimanje.

  Inače, ovde se samo radi o specijalizaciji i podeli do sada isključivog tržišta kojim je suvereno vladala advokatura, poslednjih godina veoma bahato. Oni su mogli, ko je hteo, da lepo pređe u notare – ali nisu. I ovo je ko-zna-koji put da se zloupotrebljava njihov ustavni položaj (koji su plus sami sebi dali, javna je tajna da je Zakon o advokaturi u vreme Tadića i Homen-Malović dvojca pisala Advokatska komora). Jednostavno, ne žele ljudi da se prilagode, hoće sve za sebe kao i do sada.

  Jedino gde se sa njima slažem jeste taj monopol koji je dat odabranom krugu ljudi, pri čemu kriterijum za odabir očigledno nije bio stručnost i iskustvo. Jednostavno, treba kao u centralno-evropskim zemljama odrediti da notar može biti svako ko ispunjava propisane uslove u pogledu školske spreme, radnog iskustva i prostornih kapaciteta – i ćao. Pa ako ume da radi – radiće, ako ne nikom ništa, a ko želi od advokata može uvek da pređe u notare. To je pravično rešenje.

  Drugi problem je porez. Advokati još uvek porez plaćaju u sistemu paušalnog oporezivanja, na osnovicu koju čini procenjen godišnji prihod, koji je po pravilu i do 300% manji od realnog. Država je pre godinu dana pokušala da im uvede obavezu da vode poslovne knjige i da porez plaćaju na realnu osnovicu – to je tada izazvalo pravi mali rat između Dinkića kao predlagača i predstavnika i opozicije i, što je još čudnije, vladajućeg SNS-a, koji je držao stranu advokatima i na kraju njegov amandman presudio. E, pošto nisu uspeli da im uvedu obavezu da vode knjige i plaćaju realan porez, oni su rešili da im povećaju osnovicu za paušalni porez, tako da opet plaćaju više. To što oni tvrde da je povećano 300% nema veze sa istinom, četvorica mojih drugara sa kojima sam razgovarao kažu da im je povećanje oko 10%. Pritom, ja na moju neto platu od 50.000 dinara plaćam porez (iz moje plate) 20.000 dinara, a moj poslodavac za mene još 12.500 dinara (ukupno 32.500). Moj drugar advokat porez plaća u visini od 15.000 dinara, sa povećanjem 16.500 dinara, a mesečno zaradi od 100 do 120.000 dinara.

  Pa vi vidite sad ko je ovde lud.

 • Prava istina

  On NE ZARADI već ima prihode 100-120 hiljada. Znaci, od tih prihoda se plaća zakup kancelarije, porez ( za koji kažeš da je mali ) i ostale troškove. Da budem precizniji, advokat nema čak ni prihode već POTRAŽIVANJA ( u slučaju potraživanja za službena zastupanja koja se u praksi naplate posle skoro 6 meseci i više, a veoma često je da država ostane dužna pa advokati nemaju ni za doprinose da plate ). Inace, teza da advokati zarađuju basnoslovno jednostavno nije tačna. Od svog rada mogu da žive samo velike kancelarije i nekoliko samostalnih advokata a ostali jedva PREZIVLJAVAJU. Imam kolege koji bukvalno placu i zapomažu jer ne mogu ni doprinose da plate a kamoli da zarađuju.

 • Marinski

  Pa tu postoji veoma prosto rešenje – krenu da vode poslovne knjige. Razlika između paušalnog oporezivanja dobiti i realnog oporezivanja dobiti je što se u prvom slučaju oporezuje procenjena dobit, a u drugom slučaju ono što je realno ostvareno na osnovu podataka iz poslovnih knjiga i godišnjeg poreskog bilansa. Pa ti jadnici koji nemaju ni za doprinose da plate, kad lepo svedu račun na kraju godine, porez neće ni plaćati.

  Ali, to niko neće od advokata da radi. A zaaaaštoooo? Zato što je teza da advokati zarađuju više od onoga što im je taj paušalno procenjeni prihod, pa bi trebalo i veći porez da plate, jednostavno tačna. Da nije tako ne bi se ovolike godine grčevito borili da zadrže paušalni status. Inače, čista dobit advokata koji ne vode poslovne knjige (takvih je 80%) se, uz manje korekcije, za potrebe oporezivanja po zakonu procenjuje u nivou 120% prosečne zarade u opštini u kojoj imaju kancelariju. Kod mene je to trenutno oko 40.000 dinara. Ja odgovorno tvrdim da za te pare, da je to tačno, niko advokaturom ne bi hteo da se bavi.

  Drugar o kome pričam ZARADI (čiste dobiti) 100 do 120 hiljada, po odbitku svih troškova.

 • stefan

  Najbolji trenutak citanja teksta je kad citalac otkriva koliko je pokvaren prosecan Srbin koji je dosao kod notara da ga usluzi. Tekst govori ne samo o zloupotrebi vlasti, vec i o nakaradnom narodu koji aktivno ucestvuje u sopstvenoj civilizacijskoj propasti.

 • Moonbeam

  Notorna laž. Ti advokata nisi ni video. A u svakom slučaju, kod advokata nisi morao da ideš, mogao si sam da sastaviš dokument i rešiš svoj problem, a sad kod notara moraš, pa taman da si triput pametniji od njega.

 • Moonbem

  Advokatske zloupotrebe??? Do dvostrukih prodaja je dolazilo zato što sud nije bio umrežen, tj. postojala je mogućnost duple overe, pa su to pojedini investitori koristili. A i to je rešeno u poslednje tri godine. Kakve veze advokat ima s tim?

 • Ivan

  Tacno, posto svako ume da sastavi ispravan ugovor. I tuzbu. I zalbu. I sve ostalo. Laici se duvaju da nece oni da plate pravniku, pa su im posle drugi krivi kada je dokumenat neispravan.

 • Ivan

  Jel treba da ulaze kao u kafanu?