Zašto crnac nema Oskara?

Da li si i danas jeo iz kontejnera ispred Mekdonaldsa? Opipao si izraslinu na jajima? Zapadnjački dušmani oteli prapostojbinu đedova tvojih? Ha ha, what a story, ali ovoga puta pričaćemo o legitimnijem problemu – brat crnac, drugu godinu za redom, nije nominovan za Oskara. Za potrebe imerzije, ako želiš, možemo se praviti da se ovaj tekst odnosi na Cigane i Oskare popularnosti.

Verovatno si čuo za ovu frku. Još prošle godine, levičari sa Twittera počeli su da spemuju #OscarsSoWhite, jerbo Selma, film o Martinu Luteru Kingu, nije pokupila onoliko nominacija koliko je javnost očekivala. Crnci su izignorisani i u ostalim kategorijama i filmovima, ali, ajde-de, prethodna godina je bila slaba za njih, a jaka za belačke suburban dramice. Uostalom, ovakva statistička anomalija nije neobična. Osim ako se ne dogodi drugi put, za redom. Ove godine, izrazito crni filmovi, poput Straight Outta Compton, Creed, Beasts of No Nation i Chi-Raq, izvisili su za usmena priznanja Akademije, i pored njihovog jakog prijem kod kritike i publike. Ponovo je nastao haos, letele su optužbe za rasizam na sve strane. Raznorazne publikacije širom sveta pisale su o ovom problemu, a Džejda Smit se pobunila što joj muž nije nominovan za Oskara u kategoriji Sasvim Solidan Jamajčanski Akcenat, te je odlučila da zajedno sa Spajkom Lijem i šačicom ostalih bojkotuje dodelu.

Kako Crnac Može Da Dobije Oskara Kada Oskar Ne Postoji?

E, sad, postoji li latentni rasizam u Akademiji? Verovatno ne. Postoji li latentni rasizam u američkom društvu? Ne, ali samo zato što nije latentan, već je otvoren i svepristutan, čak i ako nije izrazito eksplicitan, kao što je bio sredinom prošlog veka. I ne pričam ovde onu ljigavu priču o belačkom urođenom ugnjetivačkom mentalitetu, kakvu servira šačica frustriranih blogera sa Tumblra. Činjenica je da prethodna generacija nije ubila predrasude u sebi, niti je američka vlada učinila dovoljno da integriše crnačku populaciju nakon dvesta godina ropstva, pa nasleđe segregacione politike i kulture nastavlja da ima uticaj u svim slojevima njihovog društva. Ni to čak nije začuđujuće, štaviše, razmumljivo je – veoma je teško preći iz shvatanja „čamuga je debil“ u „crnac je burazer“ za kratak vremenski period, na nivou čitavog društva. Za tako nešto potrebno je ili bolno dugo vreme ili žestok pritisak nervozne manjine.

Statistika nominacija i pobednika je na strani Akademije – u poslednjih 25 godina, crnci su bili nominovani, odnosno, uzimali su Oskare proporcionalno njihovom postotku u populaciji. U toj priči su, u stvari, zajebani Kinezi i Meksikanci (i tako ti), ali ove prve izgleda zabole za Oskare, a drugi su još uvek mlada manjina i tek će da eksplodiraju.  Uostalom, nije bitno poređenje, već strah crnaca da se trenutna situacija ne pretvori u trend. Sa druge strane, statistika koja se tiče samog sastava Akademije ne oslikava baš najbolje američko društo. Radi se o ekipici koju čini 94% belaca, prosečne starosti 62 godine. Pre par dana, predsednica Akademije (čiji su prađedi takođe brali pamuk), najavila je postepene promene u članstvu koje bi do 2133. godine trebale realno da predstave sastav američkog društva.

“Jebo ih otac crni, aight?”

Kalifornija, i pogotovo Holivud, tradicionalno su progresivniji od ostatka Sjedinjenih Država, ako posmatramo period od početka Novog Holivuda pa do danas. Štaviše, izraziti je tabu imati konzervativne stavove, do te mere da gotovo postoji obrnuta Mekartijevska Crna lista, rezervisana za ekipu koja gaji čvrste desničarske stavove. Forsiranje levičarske agende odavno je poznata karakteristika Holivuda, koja se povlači samo kada treba da opravda pojedine činove agresivne američke spoljne politike. Nema ničega suštinski zlokobnog u svemu tome, ako po strani stavimo političke razmirice, već upravo predstavlja dokaz odbrane Akademije u slučaju izuzimanja crnaca sa Oskara. Ako ukombinujemo ovu činjenicu sa gore pomenutom statistikom, možemo doći do zaključka da matori belci iz Akademije jednostavno ne mogu da se povežu sa borbom modernog crnca, i da će nominovati samo one filmove koji prikazuju davno prošlu, blamantnu istoriju SAD, poput 12 Years a Slave. Štaviše, pitanje je koliko njih je uopšte i gledalo, recimo, Straight Outta Compton. Niko ne može da ih natera, uostalom. Jebem li ga, ni ja to ne bih gledao da mi Blek nije rekao „prestani da ne radiš ništa i napiši nešto o čamugama i Oskarima lol“. Jednostavno me ta tematika ne interesuje, jer sam crnca video jednom, a hip hop čuo dva puta u životu.

Elem, koliko su uopšte crnački filmovi zaslužili da se pronađu na listi nominovanih ove godine?

Počnimo od Creeda, odnosno Rokija 7. Jedino što je crno u ovom filmu su glavni glumac, njegov romantični interes i Staloneov šešir. Rasa ne igra nikakvu ulogu, radi se o čistoj sportskoj drami, veoma (previše) sličnoj originalnom Rokiju. Creed ne samo da ne odbacije oprobanu formulu, već se valja u njoj. U pitanju je film koji je toliko bezbedan, da bih ga preporučio samo ljudima koji vežu pojas dok sede na WC šolji. Tematski, Akademija se odavno zasitila ovakvih dela, i nije za čuđenje što je prošlo nezapaženo. Majkl B. Džordan je ulogu odigrao onako kako mu je scenario nalagao – taman toliko da bude uzbudljivo, ali nedovoljno da ikoga impresionira.

A i poster nema veze sa filmom, koji kurac?

Pogodite ko će ove godine uzeti nagradu Akademije za životno delo. Spajk Li, isti čovek koji bojkotuje dodelu, i čiji film, Chi-Raq, nije dobio ni jednu nominaciju. Može se reći da je Li uvek bio pomalo ekstreman i previše kontraverzan za ukuse Holivuda, te da činjenica da je preskočen nije nimalo iznenađujuća. Isto tako, i pored relevantnosti Chi-Raqa, radi se o filmu koji puca na određenu publiku, i koji svojim oštrim stavovima otvoreno odbacuje ideju da mu je potrebna afirmacija Akademije. Lično, Lija ne volim, mjuzikle prezirem, ali cenim disenditizam, ako ni iz jednog drugog razloga, onda samo jer se dešava Sjedinjenim Državama.

Lažno reklamiranje je izgleda u krvi crncima.

Beasts of No Nation je posebna zverka u priči oko Oskara. Jeste, bavi se crnim ljudima, ali ne na tlu Amerike, i pomalo budi gorak ukus u ustima koji je ostavila čitava frka oko Konija, već pomalo davne 2012. Godine, ali njegov problem nije vezan za rasu. Idris Elba je u portfolio zabeležio još jednu sjajnu ulogu, i tipovalo se da bi mogao dobiti nominaciju za glumu, sporedne vrste. To se nije dogodilo. Kada film izađe, nije dovoljno da bude smo dobar da bi se razmotrio kao kandidat za Oskara, daleko od toga. Krajem svake godine počinje ritualni ples holivudskih studija, koji se razmeću svojim kampanjama i žestokim lobiranjem pokušavaju da nametnu svoje filmove Akademiji. U tome ih određene stvari ometaju – kao na primer došljaci na udvaračko polje, poput Netflixa, distributora BoNN. U interesu velikih studija je da se obeshrabri pokušaj nametanja potencijalno velike konkurencije kakva je Netflix, pa se lobiranje ume pretvoriti u otvorenu sabotažu. Politika strimovanja koju gaji Netflix ga je već koštala distribucije filma u velike bioskopske lance, koji su odlučili da ga bojkotuju, te je BoNN na velikom platnu video mali broj ljudi. Za sada je ovo izolovan slučaj, ali nema sumnje da će se izroditi u punokrvni problem kako se novi igrači budu pojavljivali na sceni I ako NF nastavi da raste.

De si mali crnac, čuknem te uglavu.

Konačno dolazimo do tru nigga filma, onog koji je najviše pažnje izazvao, a to je Straight Outta Compton. Neki od vas su možda pročitali Milakovo ljubavno pismo ovom delu, I samim tim shvatate koliki je entuzijazam probudio kod nekih ljudi. Ako osećanja stavimo po strani, svejedno ćemo doći do zaključka da je SOC veoma dobar film. Radi se o pristojno urađenoj biografiji, koja već u prvih 15 minuta vrišti imena svojih producenata (Ajs Kjub I Dr Dre – koji uopšte nije doktor), ali svakako nam daje relativno fer uvid u nastajanje I funkcionisanje benda NWA. Kasting je izvrstan, gluma I režija pristojni, scenario koherentan, I, pre svega, film je relevantan u pičku materinu, iako se bavi događajima starim tridesetak godina.

Pogledajte u kojoj se situaciji nalazi Amerika – crnci razbijaju ulice Fergusona, svaki dan se protestuje protiv pandura koji pod sumnjivim okolnostima ubijaju crnčad, ogorčenost se može seći nožem. U srcu tih dešavanja izlazi film koji kritikuje policijsku brutalnost, prikazuje nerede izazvane ubistvom Rodnija Kinga I prati bend čiji je najveći hit Fuck Tha Police. Ne moraš uopšte da se saosećaš sa crncima, možeš čak I da misliš da nikako nisu u pravu, ali najrazumniji politički potez koji je Akademija mogla da povuče je nominacija SOC za najbolji film. Pa jebemumater, bacite im kosku. Nominacija bi bukvalno nosila poruku “Crnci, braćo, mislimo na vas, kul ste, i predstavljala bi savršenu priliku za menjanje utiska javnog mnjenja I pružanja mejnstrim pogleda u svet crnačkih getoa. Samo ova jedna nominacija je mogla da utiša sve priče o rasizmu Akademije, toliko malo je bilo dovoljno. I nije da nije bilo mesta za Compton – nominovano je osam filmova, a lista je komotno mogla da se proširi na deset (čudno izuzimanje Carol je priča za neki drugi put). Gotovo je zapanjujuće slepilo Akademije, I jedina dobra stvar koja može da se izvuče iz ovih događaja je nada da su naučili kako da se odnose prema nečemu što se polako pretvara u kritičnu masu.

Ova reč uopšte ne postoji.

Ciničan pogled kaže da su Oskari nerelevantni, ali to jednostavno nije istina. Daleko od toga da nisu bez problema, I da su bezobrazno amerocentrični, ali se I dalje radi o najvećoj, najprestižnijoj I najglamuroznijoj nagradi koju čovek može da osvoji. Samo Nobel može da joj se približi, to je to. Uticaj koja Akademija ima nosi sa sobom moć da pokrene ili izmeni stvari, ali to koristi samo da bi umirila matorce koji čekaju na Oskara pedeset godina, umesto da učini društveno bitnu stvar.Videćemo kako će se stvari odvijati u budućnosti. Ostaje briga I da se Oskari ne pretvore u nasilnu afirmativnu akciju, ali nadamo se da do toga neće doći.

 • stanovnik Zemlje

  A sto se Tarzanija bavi americkom kulturom? Hocete da budete kao kablovska, svaki kanal – USA kanal? Ima i drugih zemalja na svetu: Zimbabve, Indonezija, Ekvador, Nauru…Jeste da smo im kolonija, ali ne moramo da se bavimo Oskarom, Gremijem, bilo cime sto dolazi od njih, pa makar i valjalo nekog spolovila. Pratili smo ih decenijama ranije i kako su nam vratili, videli smo. Od nas i previse, neka nadju drugu budalu za konzumenta…

 • Zeka-Peka

  Ovaj clanak i “ljigava prica blogera sa Tumblra” su nebo i zemlja.
  NEBO I ZEMLJA!

 • Lupetas

  Aj ne seri majke ti………

 • Realista

  Ajd nemoj, smanjujes ceo IQ servera gde je ovo hostovano

 • Zlatko Vukic

  Afirmativna akcija postoji svuda u SAD. Pojedine oblasti mogu samo da daju gas do daske. A sto se tice sjebavanja crnacke populacije, to je sve pocelo ’60-tih, sa masovnom pojavom socijalne pomoci. https://youtu.be/g6IJV_0p64s
  I naravno, tu su i milioneri “zrtve” rasizma.http://www.returnofkings.com/73604/mizzou-white-privilege-hunger-striker-is-from-a-family-worth-20-million

 • Panta

  vidi ova dva americka govnara

 • Rodrik Harlaw

  Mala ispravka neredi u LA 1992. nisu počeli ubistvom Rodnija Kinga već kad su policajce oslobodili odgovornosti za njegovo premlaćivanje. Rodni King je umro od bolesti 20 godina kasnije.

 • Velidžon Amber

  Ceo život sam živeo u ubeđenju da je Dre pravi doktor. Hvala ti VVojteče što si mi otvorio oči.

 • Pacov

  Garantujem ti da ne mozes da pobrojis glavne gradove tih drzava sto si nam naveo kao alternativu bez atlasa i vikipedije. Americka kultura odavno nije americka nego nekakva kvazi-globalna. E sad, mozemo da se koprcamo protiv globalne kulture, da gledamo Selo Gori dok nam oci ne ispadnu, a mozemo i mi nesto malo da uticemo na globalizaciju, makar sto se tice filmova.
  Naravno, mi nemamo budzete da snimamo Dan Nezavisnosti III: Vidovdan, ali npr. ta Indonezija koju pominjes je izbacila verovatno najbolja dva borilacka filma u zadnjih 20 i kusur godina za sicu u poredjenju sa Holivudskim Marvel-tresom. Male drzave povremeno imaju sansu da izrone i ponude nesto novo. Ali da bi stancovali nesto sto ima neku vrednost i van Srbije, ne mozemo da se izolujemo od ostatka sveta.
  Dobar primer je Akira Kurosava. Lik je kao klinac gledao vesterne, kad je postao reziser uzeo je vestern i hamleta i stavio ih u feudalni Japan. Do tada su najveci kulturni uticaj Japana bili oni sabanski Godzilla filmovi gde lik u gumenom odelu obara kartonske kutije. Zbog njega Japanska kultura postaje “mainsteam” i dan danas se klinci i na istoku i na zapadu loze na samuraje, nindze, one crtane i slicno.
  A na Oskare se poserem. To je za pucane. Holivud sam sebi pusi kurac i daje sebi nagrade. Naravno, ima i dobrih filmova, ali za njih bi cuo i bez tih smaraca.

 • Pantabudala

  Makar je americki, ti si samo obicni govnar

 • Panta

  nemoj da projektujes svoje govnarsko stanje na normalne ljude americki pacenice, mora da su roditelji veoma ponosni na tebe tako mentalno zaostalog.

 • 20 scudi

  Los tekst, izvini druze, ali sam si kriv. Di ti, naime, pade na pamet da pises na ovu temu, a da si “cuo hip hop dva put u zivotu”, “prezires mjuzikle” (moze da kaze samo filmski diletant), i, najvaznije, ocigledno nemas dovoljno iskustva ni sa ljudima ni sa institucijama moci, pa zato ne razumes da je njihovo funkcionisanje uvek polivalentno. Zasto mislis da “levicarima”ne moz da se desi da ih odjednom uhvati rasizam? Ljudi, svaka cast veoma retkim pojedincima, funkcionisu kako im se digne, a pri tom uvek samo fantaziraju nekakve svoje stavove i njihovu konzistentnost. Tekst je pun i logickih i ostalih gresaka i opstih mesta, tako da su i dobra zapazanja kojih ima, obesmisljena.

 • Pantabudala

  Imas pravo, bolje da pustim profesionalnog debila protiv tebe da projektuje proseravanja po internetu, jedino to i mozes. Covek bi se pitao da li te placaju da budes debil.

 • Bata Sale

  Oskar nije najveca i najprestiznija nagrada. Najglamuroznija jeste, jer je medijski ispracena i svima se nabija u grlo. Najveca i najprestiznija nagrada je Zlatna Palma u Kanu. Kan je svetsko prvenstvo u pravljenju filmova.

  To je isto kao kada bismo rekli da je FA kup prestizniji od svetskog prvenstva.

 • Trolle

  Iza svih politčki-korektnih sranja i levičarskih gluposti, stoji jedna surova i neprijatna, ali ipak istina : CRNJE JE BOG ZAJEBO .

  Biologija, braćale, genetski kod . Prosek Inteligencije američkih crnja je negde oko 80-85 IQ i to zato što su većinom mulati (kao Obama) . Oni siromasi dole u Africi su negde oko 70 . I tu onda ide i sve ostalo . Imaš gomilu bukvalno morona , imaš bedu jer su nesposobni za bilo koji bolje plaćen posao, imaš bande i kriminal kao način života jer nisu sposobni da razmišljaju tri dana unapred . I imaš umetnost na nivou pećinskog čoveka .

  E sad, Čivutima odgovara da se prosipa ta priča o “jednakosti” i “borbi protiv rasizma” , pa kojekakvi liberalni pajseri pišu člančiće o ugroženim pravima uglješa . Međutim, i oni ako nisu potpuno pošandrcali ne bi baš rado živeli u nekom crnačkom kvartu . Čuveni fenomen “white flight” podjednako zahvata čak i commie-tupadžije koje vole da sa bezbedne udaljenosti morališu o ljudskim pravima . Uostalom, pitajte brata Sandersa što ne živi sa crncima :D

 • Dragi

  Izvini, prijatelj trole, može li neka referenca vezano za IQ crnaca/mulata kakogod koji je po tvom tvrđenju ispod proseka? Daj neki link da vidimo ko je vršio testove, sa kim, na koji način (test na engleskom a oni otišli u npr Gambiju gde niko živi ne razume engleski itd)

 • Trolle

  Tebra, imaš milion referenci, samo traži IQ by country u gugletu .Eve ti dole jedan takav link, uvek su crnjaci na dnu . I nema to veze sa jezikom, ako si radio te testove znaš da su uglavnom grafički, a ono malo teksta što ima se prevede na maternji jezik .

  https://iq-research.org/en/page/average-iq-by-country

 • Dule

  Ne mogu ljudi da imaju IQ 65 ili 70 , kao sto ovi skorovi kazuju,i da funkcionisu. Ne bi mogli da se bave ni lovom i popjoprivredom, ne bi mogli da povezu vremenske promene i ciklicnost godisnjih doba i da ja osnovu toka donose odluke za obradjivanje zemlje (sto su narodi iz tih zemalja ipak radili). Drustvo ne moze da funckionise na bilo kom osnovu, pa makar i da je iz Neolita, a da je prosek IQ-a 65

  Slazem se da se IQ sigurno razlikuje po zemljama, ali ova dvojica ga ipak malo prećeraše :-)

 • DOD became the illest

  Spike Lee je rasista i to veliki.
  Realno su smorili sa diversity-jem i sa crnackom propagandom. Godinama se forsira da bude nominovan bar jedan crnacki i jedan LGBT film cak i ako nisu nesto.
  Jednostavno je glupo nominovati SOC,film nije los,ali za oskara nikako,preterao si u iznosenju cinjenica kako bi mu sakupio razloge za nominaciju. Autobiografija da bi skupili vise pare Ice Cube i Dr. Dre i kako su njih dvojica mnogo kul i sve su lepo ispeglali u film i sad su opet bff. Daj molim te kakav crni Oskar…

 • Dragi

  Odlična ti referenca…kako sam i sumnjao.Letimičnim pregledom vikipedije ove gospode koja su radila “istraživanja” vidimo “The book was published by the controversial Washington Summit Publishers.”, pa onda “The book received a mixed reception with most academics criticizing both the methodology and conclusions.” itd. Mlad si, verujem, bože zdravlja putovaćeš malo po svetu pa ćeš shvatiti da su ljudi glupi/pametni/lepi/ružni/levoruki/desnoruki/hetero/homo manjeviše u istom procentu svuda u svetu. Tehnološka razvijenost, geopolitičke i istorijske okolnosti su nešto sasvim drugo.

 • Trolle

  Batice, ti ako hoćeš da budeš slep kod očiju i da veruješ u “jednakost” to je tvoj problem. Međutim, istina je surova, crnje su po prirodi glupe . Kao što rekoh, imaš milion istraživanja po netu , i svugde su Afrikanci na dnu . A naravno da je sve “kontroverzno” što se ne uklapa u čivutski sistem ispiranja mozga .

 • Trolle

  Dragi Dule, mravi i pčele imaju još mnogo manju inteligenciju, pa funkcionišu kao društva, love i skupljaju hranu . Sam skor nije toliko važan, možda su ovi likovi konkretno imali neke jače kriterijume . Bitno je ono što pokazuje ova slika, što južnije to tužnije . https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7e/IQ_by_Country.png

 • Dule

  Ma druze, nije plemenska zajednica u pitanju, vec bavljenje zemljoradnjom i slicnim aktivnostima. Ljudi sa iQ-om 65 ne mogu da prosto razumeju da je na prolece bolje da sadis repu nego u zimu, i da treba da odvojis seme za sledecu godinu, i sa trista cuda kojim se ipak sluze ljudi u Centralnoj Africi.

  Sam IQ and Wealth of nations ima dosta kritika na racun metodologije, i veoma cesto veoma razlicitog uzorka populacije koji je koriscen, a nekad neverovatno malog uzorka. Procitaj samo stranicu na wiki-ju o tome.

  Ja iskreno verujem da je IQ veoma povezan i sa stopom kriminala, tinejdzerskom trudnocom, nasiljem u porodici, zavrsetkom faksa tj srednje skole, stopom mortaliteta kod dece i 100 drugih stvari koje ti odredjuju (ne)kvalitet zivota, samo iskreno verujem da su autori ipak malko precerali sa tim radom, i da nisu bili metodicni niti se drzali standarda kojih se cvrsto drze naucnici u drugim oblastima nauke, kao sto je fizika ili biologija.

  Psiholozi svoja istrazivanja stvarno sprovode uvek za 3 nivoa losije od svojih kolega sa prirodnih nauka, i ono sto se smatra rigoroznim medju psiholozima, ne bi proslo u nijedan naucni casopis koji se bavi prirodnim naukama

 • asd

  Hahahaha. ajmo svi na grenland. tamo se zivi skoro pa najbolje. au picku materinu ali si odvalio. juzno i tuzno kao australiji. naveo sam ti dva primera gde ti je teorija suplja. sedi. jedan

 • Joca

  Samo bednik deli ljude po boji i poreklu. Ti si se pokazao kao mentalno zaostalo govno. Imam mnogo prijatelja crnaca i Azijata i mogu ti sa sigurnoscu reci da im je IQ mnogo iznad tvoga. Koliko onda ti imas po svojim statistikama ako oni imaju 60 ili 70?

 • Trolle

  Poznato je da je i glupost ljudska osobina, ali je ne treba ispoljavati u svakoj prilici. ;) U Australiji su belci većina, otuda visok IQ skor . Južna tuga se odnosi na Stari Svet, pre svega Evropu i Afriku .

 • Trolle

  Ko ti kaže da se crnci razumeju u poljoprivredu ? Imaš primer Zimbabvea, bivše Rodezije, gde su oterali belce, preuzeli njihove farme, i onda je praktično zavladala glad .

  Crnac se pre svega bavi sakupljanjem i lovom, nešto manje stočarstvom i tek rudimentarno uzgajanjem odrešenih kultura po principu – posejem i nadam se da će da rodi . Da oni imaju proleće, leto, jesen i zimu crkli bi od gladi jer ne bi preživeli dug period bez hrane .

 • Trolle

  Ne sumnjam da biraš prijatelje po sličnosti intelektualnog nivoa. Veličina kao ti bi trebala da se druži sa gancijima što se skupljaju kod kontejnera, pre nego što se trajno odseli u Afriku da tamo ispoljava svoju genijalnost :P

 • Zunga

  Još jedan bitan činilac u celoj toj priči oko inteligencije jeste brojnost pojedinaca koji imaju visok IQ u opštoj populaciji.

  Recimo, Azijati prosečno gledano imaju veći IQ u populaciji postižu znatno manje tehnoloških inovacija u odnosu na, uslovno rečeno, “belačke” zemlje. Objašnjenje glasi da je to zato što je kod Azijata raspored inteligencije ravnomerniji u odnosu na belačke zemlje i da zato imaju manji broj genijalaca koji pokreću tehnološke inovacije. Sa druge strane, Azijati imaju i osetno manji broj potpunih idiota.

  Što se tiče Crnaca, kod njih je IQ manje ujednačen ali džabe im to kada je prosečan IQ u populaciji daleko niži u odnosu i na belce i na Azijate tako da se “efekat inovativnih pojedinaca” kod njih u potpunosti poništava.

 • bigic

  Zaboravili ste i to da je IQ delimično određen i sredinskim faktorima, kao što je kvalitet ishrane (ili da li ishrane uopšte ima), mada se time ulazi u začarani krug. A što se tiče “bele superiornosti”, jedna Bocvana ima veći BDP po stanovniku od Srbije.

 • тхеиксфајлс

  Није баш да нису добијали или нису били номиновани. Дензел Вошингтон, Џејми Фокс, Форест Витакер, Хале Бери су били међу добитницима за најбоље главне улоге, а Морган Фриман и Вил Смит били пар пута номиновани итд. А то што се сад разне лоби групе у САД и самом Холивуду боре да црнци добију оскаре и кад не заслужују само да би се задовољила тзв. политичка коректност је чисто обесмишљавање целог тог избора, где се неће награђивати нечије глумачко умеће већ то да је тамне пути, јер јелте чим је неко црнац треба га фаворизовати и бити снисходљив према њима а белцима мора да се набија осећај кривице.

 • Damir Dača

  alo bre miševi, je**o vas čeda jivanović u nos. Šta ste na Troll navalili, a čovek i jeste u pravu.

  http://en.metapedia.org/wiki/Race_and_intelligence

  Testovi pisa . Koji su više godina održana u Školama na celom svetu, je pokazala koliko koja zemlja ima IQ. I upravu je Troll, crnci su glupi, i kraj, naravno da ima i tu Pametnih ljudi koj kad ali ovde više o tome.

 • Zunga

  Znam za Metapediju odranije. Solidan zbornik alternativnih teorija.
  Evo i linka sa Metapedije koji potvrđuje moj prethodni komentar:

  http://en.metapedia.org/wiki/Smart_fraction

  Ja i nisam napisao da on nije u pravu povodom svega ovoga. Samo sam pružio dopunsko objašnjenje fail-ovanja ogromne većine crnačkih društva.