10 najvećih SF šmekera (prvi deo)

Biti semeni točitelj i arhimandrit mužjaštva u fenteziju nije toliko teško: čoveku ili humanoidnom biću uglavnom treba veliki mač ili velika sekira, kao i jasna želja da ih upotrebi na udovima svojih protivnika. Ali, u naučnoj fantastici, ozbiljnijem bratu fentezija, koji je završio ETF i emigrirao u Kanadu dok je fentezi nastavio da juri klinke ispred ekonomske i pada tikete, treba ti nešto više… I ne pričamo samo o Terminatorima, Predatorima, Elijenima i sličnim komercijalama. Hoćemo da odamo dužno poštovanje onim likovima  koji su po svemu u njihovom rangu, ali nemaju toliku popularnost, zato što nisu superheroji, roboti ni vanzemaljci, nego su rođeni od zlog oca i još grđe majke, ali ipak od oca i majke. Ljudima kao što su…

 

[typography font=”Coda” size=”32″ size_format=”px” color=”#f78b08″]Snejk Plisken[/typography]

Svaka dobra lista šmekera mora da ima jednookog baju, jer tako je govorio Halid Bešlić. Nismo uspeli da nađemo zadovoljavajućeg SF pirata osim Bluray verzije Prometeusa koju iz nepoznatog razloga imamo na hard disku, pa smo zato posegnuli za jednookim likom koji je uspeo da bude opasan šmeker, iako ga igra Kurt Rasel. Dobro, Kurt jeste nekada bio faca, ali to je bilo pre svega zbog uloge u filmu Njujork 1997 iliti Bekstvo iz Njujorka – gde je glumio Snejka Pliskena, idola klinaca od Julinca do Lekinog brda u jednom kratkom periodu ranih osamdesetih, kada je uz Voriorse predstavljao najvećeg anti-heroja koga smo mogli da vidimo u bionji.

[typography font=”Cantarell” size=”14″ size_format=”px”]I da zbog njega budemo prebiveni u kraju.[/typography]

Snejk ima dobar pedigre: bivši specijalac, koji je oko izgubio u borbi za Lenjingrad, u trećem svetskom ratu (koji se dogodio tipa 1990. – da, ovo je skroz do koske SF iz osamdesetih), gde je izgubio i veru u američke vrednosti, tako da mu je od verskih pomagala ostao samo kolt. Izgubio je i roditelje i najboljeg ortaća i završio je u najvećem zatvoru na svetu: ostrvu Menhetn, mestu koje je pravi pakao na Zemlji, ne ponajmanje zato što je glavni baja među zatvorenicima Ajzak Hejz… Snejk je nadimak dobio zbog zmije istetovirane na stomaku, što je omaž Čoveku Bez Imena iz filmova Serđa Leonea, i što mu automatski diže kulnes za +10. Taj svoj kulnes koristi da ne trpi ničija sranja i da izađe kao pobednik iako ga u isto vreme ganjaju panduri, političari, zločnici, manijaci i kojekakvi šljam ljudski kakav inače možeš da sretneš samo u Skupštini. Ako zažmurimo na jedno oko (hehe) i zaboravimo da je film imao i gejastiji nastavak, Snejk ostaje jedan od definišućih mužjačkih figura naše i vaše mladosti, uz onog komšiju što je sa prozora svog stana u prizemelju delio klincima “kokakolu” koju je sam pravio u kupatilu.

 

[typography font=”Coda” size=”32″ size_format=”px” color=”#f78b08″]Nada[/typography]

Rodi Pajper je najgotivnija glava u istoriji američkog rvanja, jer je imao jedan presudan skil: da u celom tom Medrano cirkusu nameštenih mečeva, režiranih prozivki i zavada deluje kao čovek koji kapira koliko je sve retardirano ali i uživa u tome, ulazeći u ring svim srcem. I taj skil mu je došao kao nutela posle vusprine skanka kad je Džonu Karpenteru trebao neko da zaigra lik propalice, bauštelaša i tipa koji mora da se jedan na jedan pegla sa crncem u sceni fajta koja traje brat bratu šest jebenih minuta.

Šta će uraditi pravi šmeker u situaciji kada provali da “Oni žive” (tako što nađe cvikere za sunce kroz koje se vidi naša prava stvarnost: da svetom vladaju lobanje maskirane u ljude, koje preko medija i reklama drže čitavo čovečanstvo na intelektualnom nivou Žikine Šarenice)? Šta drugo nego da krene u zbacivanje jarma zavojevača, tako što će prvi da izgovori repliku “I’ve come to kick ass and chew bubble gum… And I’m all out of bubblegum”. I dobro, i da ruši, puca, ubija i biva ubiven… Jeste, naš junak gine, što ga samo čini većim šmekerom, a možda ima veze sa time što mu je ime “Nada” što znači “ništa” – što znači da nam Karpenter svojim remek-delom poručuje da “ništa (ne) može da sjebe sistem”.

 

[typography font=”Coda” size=”32″ size_format=”px” color=”#f78b08″]Lobo[/typography]

Kad smo već kod španskog, pomislio bi kako je Lobo baja jer mu ime na španskom znači “vuk”, ali na njegovom jeziku u stvari znači “onaj koji ti proždere iznutrice i uživa pri tom”. Doduše, njegov jezik niko ne govori, jer Lobo je poslednji preživeli sa svoje planete. Zato što je sve ostale lično pobio, tako što je oslobodio megaroj letećih škorpiona.

[typography font=”Cantarell” size=”14″ size_format=”px”]To mu je bio školski projekat iz biologije. Dao je sebi peticu.[/typography]

Lobo je istrebio i mnoge druge rase širom galaksije, kao i svu svoju (mnogobrojnu) decu, jer su se mnogo kurčila i probala da istrebe njega. Lobo uglavnom to radi – istrebljuje, pošto mu je opis posla “intergalaktički lovac na ucene”, mada je tokom svoje karijere bio i pandur (LoboCop), pop, rok zvezda, čuvar harema… Doduše, svaki njegov angažman se završava isto: u gomili odsečenih udova i klizanju po rasutim iznutricama. Možda je toliki psihopata jer je rođen sa time, možda je to njegova trauma (jer mu non stop u sluškama gruva metal)… Šta god da je, Lobo je psihopata čije avanture sadrže više jebanja keve nego MILF kategorija youporna i zato mogu da mu se napasu mudnih dlačica svi ostali spandeksom opterećeni “super”-junaci DC-a.

 

[typography font=”Coda” size=”32″ size_format=”px” color=”#f78b08″]Vaskez[/typography]

Za kraj latino-triling segmenta naše liste smo morali da uključimo i jednu ženu, jedinu na celoj listi. Ne iz nekakvog respekta prema rodnoj ravnopravnosti (iako nam je donela takve tekovine kao što je modelsica u skupštini) nego zato što nam se može. Uostalom, Vaskez je veći mužjak od 90% kadra Vojske Srbije, iako je imaginarni lik, kao i 90% kadra Vojske Srbije. Ako se ne sećaš ko je Vaskez, dvaes sklekova pa idi ponovo odgledaj Elijens, direktors kat za kaznu. Bićemo tu kad se vratiš i kad ti sve bude jasno.

“Hey, Vasquez have you ever been mistaken for a man?”
“No. Have you?”

“All right, we got seven canisters of CN-20. I say we roll them in there and nerve gas the whole fucking nest.”

“You always were an asshole, Gorman.” :šakom obuhvata živu bombu:

Kakav Bišop, kakav Hiks, kaka kurac Ripli. Vaskez.

 

[typography font=”Coda” size=”32″ size_format=”px” color=”#f78b08″]”Pobesneli” Maks Rokatanski[/typography]

Dobra priča o osveti je plodno tle za stvaranje ploditelja. Onaj prvi, pravi Pobesneli Maks, koji je ustanovio lik gospodara postapokaliptičnih puteva (i zauvek zakucao da mu je siroma prezime Rokatanski) je iskonski film o osveti, u kome je osveta slatko sabijena u poslednju trećinu, gde Maks nemilosrdno goni, gazi, spaljuje i buši rupe u gengerima koji su mu ženu i sina iskoristili kao pistu za karting. Maks je faca zato što je srca kamenog, mirne ruke i visokog oktanskog broja; ali pre svega zato što nema šta da izgubi, jer em je čitav svet otišao u kurac, em više nema nikoga bližnjeg. Tako može da živi potajni san svakog savremenog mužjaka čije mužjaštvo se lagano guši računima za infostan, vrtić i trajnu epilaciju laserom: da može samo da sedne u (dobra) kola i odjuri u majčinu.

Nastavak u kome predstavljamo TOP 5 šmekera SF-a možeš da pročitaš ovde. Da li možeš da se suzdržiš a da ne proklamuješ pred internetom svoje favorite? Odgovor će dati komentari. Ako ti treba još nešto da ti ubije vreme, možeš da pročitaš koji su 5 najvećih šmekera fentezija, a možeš i da se obeznaniš od vinjaka.

 • Mister

  Han Solo mora da bude u nastavku ili ne priznajem listu

 • тртко

  Иако технички није људско биће, наставак овог текста не може да прође без Ридика.

 • Nemanja

  Neki od Metabarona mora da se nadje na toj listi. Metabaron je ratnik koji u svom telu ima nuklearke koje se aktiviraju ako ga ubiju…Niko ne ide na Metabarona, ali on ide na sve…I pobedjuje..

 • a tamnavac i levcanin…?

 • Tupermen

  Zmija Plisken, heroj mog detinjstva! Neprejeban film kad imaš 5-6 godina, posle 1246 gledanja malo počne da deluje naivno, ali sve je to deo odrastanja. I nije “Njujork 1999” nego “Njujork 1997”. ;)

 • biki

  Nadam se da se nece zaboraviti Roy Batty (BladeRunner).

 • Ariel Ultra

  Au, ispravio.

 • nemanja

  Pol Muad Dib, vodja slobodnjaka sa Arakisa. Iz čuvenog filma Dina iz 1984-te godine.