Preporuka: Domaći film “Mala šala”

Postoje filmovi koje masa debelo prenaduva, za koje imaš utisak da su svi sem tebe gledali i izoduševljavali se, pa u nekom trenutku i ti skineš yifi 1080p da propisno ispoštuješ tu, očigledno epsku, mozgoraznoseću kidačinu. Klikneš play, i narednih dva sata i četrdeset minuta zrači te plitka splačina klišea puna materijala za cover fotke gimnazijalki. Dva sata i četrdeset minuta si bliži momentu svoje smrti, ni zbog čega. Osećaš se prevareno, opljačkano.

Ali postoje i filmovi koji su na sasvim suprotnom polu od tog. Mali, skromni, nenametljivi, koji tavore u oblivionu dok neko slučajno ne nabasa na njih, pa ostane skucan na stolici još dugo nakon odjavne špice, od količine naprasne radijacije kvaliteta. RTS-ov televizijski film “Mala šala” je jedan od takvih.

Glavni lik je Tihomir (Lazar Ristovski), povučeni srednjoškolski profesor koji vodi bedan, crvlji život.


Živi u stanu svoje tašte, džangrizave veštice koja ga mrzi, u hladnom braku, radi posao gde je šikaniran od gorih od sebe, od onih koji nisu u pravu, a čija izdrkavanja mora da guta kako ne bi ostao bez plate, koja je opet mala i nedovoljna… Dakle jedan poražen čovek, ogrezao u teskobnu, sumornu kolotečinu, koja ga je izgrizla i oglodala mu svu životnost, snove i ideale, i svela ga na jednu popišanu ljušturu.

Zaplet počinje kada njegovi pajtosi Tihi i Prle odluče da se “malo našale” i ubede ga da odigra loto kombinaciju koja je u emisiji od pre par meseci, a koju su snimili na kasetu, donela sedmicu. Plan je bio da se okupe i puste mu krišom taj stari snimak, kako bi pomislio da je zapravo izvukao sedmicu u živom prenosu. To im uspeva, i Tisa, kako mu je nadimak, sada odjednom oseti nalet prokrvljenosti, oseti opet sopstvenu žilu kucavicu, budi se iz dugogodišnje smrdljive učaurenosti koja ga je poništila kao biće i raduje se novoj šansi, za novi početak. “Ima Boga!” – kako sam kaže.

Naravno, prekasno će saznati da je to sve zapravo bila šala, a ono što se dogodi u međuvremenu možete odgledati sami – film je okačen na Jutjubu, traje sat vremena.

Scenario je pisao Siniša Kovačević, a uloga Tihomira je možda i uloga života Lazara Ristovskog. Film jeste mali i iznenađujuće nezapažen, ali se ja zaista ne sećam da je Ristovski negde bio ovako ubedljiv i autentičan. Sporedne uloge su vešto napisane da u ograničenom vremenu koje im je dato sasvim jasno oslikaju i svoj lik i njihov odnos sa glavnim junakom, pa je generalni utisak da se pred tobom zaista miče gomila bića od krvi i mesa, a ne samo obličja koja izgovaraju svoj deo lošeg teksta da popune televizijsko vreme do prajm tajma.

Retko se može videti, bar kod nas, da jedno ovako malo delo zadire tako duboko i postavlja velika pitanja o slobodi i identitetu, i to sve kroz krajnje nepretenciozne, prozaične scene i likove. Iz tog razloga – preporuka.

 • Vladimir Janicijevic

  mnoooogo dobar film ,kao u ostalom i vecina tzv tv drama ponedeljkom koje su se emitovale ocetkom 90ih

 • VRF

  A diša mića megatrend :D

 • Sjajan TV film.
  Gledao sam ga premijerno.
  Mada… malo je nezahvalno govoriti o “životnim” ulogama nekog glumca.
  Teško je nama da odredimo šta je nekome ko je snimio preko 50 filmova i TV drama i igrao u još toliko pozorišnih predstava (igrao je i mnogo više) životna uloga.
  Ali reći da je jedna od najboljih bi bilo prilično ispravno.

 • Zoran

  Ristovski, nesrecnik, sve uloge proste i jeftine, a ovo sto je sam izgurao kao producent, boreci se da prezivi — mulj i talog.
  Dobar glumac, los karakter.

 • Jabukowski

  “…pa u nekom trenutku i ti skineš yifi 1080p..” Kad trazim film kucam: “Ime filma,YIFY 1080p”

  Pročitaj još na http://www.tarzanija.com/preporuka-domaci-film-mala-sala/

 • Dusan

  A sta je sa Undergroundom? Mislim da je tu Ristovski ostvario ulogu zivota. I to na najboljem mogucem mestu – dobitniku Zlatne palme u Kanu

 • djokaj

  gledo film par puta,do jaja je,i mrzeo sam dragana nikolica posle toga vise nego onda kad je igro onog turcina sto se tuce sa banovic strahinjom

 • Jakša Željski

  Dobar film :)

 • Dusan

  Underground je andergraund, a ti si degenerik.