TOP 11 Crvene Zvezde – kad bi laž bila istina

Još jedna sezona je gotova i novi letnji prelazni rok je pred nama. Period u kojem dolazi do sinteze krimi njuški iz uprava večitih rivala, probrane ekipice menadžera sa dva fontelea na stolu, polupismenih zavisnika o vinjaku iz sportskih redakcija i nepismenog naroda koji navija za Zvezdu i Partizan.

Čime rezultira ova fantastična sinteza? Vrlo jednostavno. Rezultira novinskim naslovima poput “Muhamed Kalon: Dajte Zvezdi moj broj.” Ili “Miroslav Klose: Jedva čekam da vodim bitke sa štoperima Jagodine.” Nuspojave su i salve komentara na domaćim veb portalima, gde se vatreno debatuje o tome da li je Alvaro Rekoba zaista, na jednoj divljoj milanskoj žurci, posle 5 duplih votki rekao da u životu štuje Boga, porodicu, domovinu, Nacional Montevideo i Crvenu Zvezdu, ne nužno tim redosledom.

A čime rezultira prelazni rok? Rezultira disproporcijom između pređašnjih novinskih naslova i igrača koji zaista bivaju dovedeni u blizance. Disproporcija fizički biva oličena u vidu Savija ili Kizita, na primer. A sve to skupa rezultira ispadanjem od irskih konduktera ili prosečne francuske ekipe.

No, ne možemo se zapitati, kako bi izgledale ekipe večitih rivala kada bi se svaka senzacionalna priča iz štampe zapravo i ostvarivala. Koliko bi bili dobri ti timovi? Da li bi mogli čak i da prezime u Evropi? Za početak, sledi Tarzanijin izbor najboljih pojačanja Crvene Zvezde. Da je laž zbilja.

GOLMAN

Damir Kahriman

Bombastični naslovi se najmanje vezuju za golmane, zbog prirodne neatraktivnosti te pozicije. Drugar je na nekom od prošlih menadžera (mislim 08) redovno dovodio Molinu u Zvezdu kao slobodnog agenta, ali opet, na istom tom menadžeru je redovno prodavao Bastu Kopenhagenu za 6 miliona evra.

U stvarnom životu, tiraž se  uglavnom ne lovi golmanskim imenima. Kahriman u Zvezdi je uvek bila relativno realna rečenica, ali posledica činjenice da i Bata Kan Kan ima para i uticaja  jeste to da Zvezda i Partizan ne uzimaju tal u slanju Vošinih najboljih igrača napolje, već da oni direkt iz Novog Sada nalaze uhlebljenje u solidnim evropskim klubovima.

Golman idealnog tima Evropskog prvenstva za mlade 2007.  sada za život zarađuje kao i svaki pošteni, osrednji srpski igrač – u Ukrajini. U slučaju da Bajkove očaravajuće parade i postavljanja primeti neki eminentni klub, poput Lokomotive Plovdiv ili Ankaragučua, ne sumnjamo da će se Damirovo ime još koji put provući u novinskim stupcima posvećenim Zvezdi.

Marakana je moj dom ali pita se i Tavrija.

ODBRANA

Ivica Dragutinović

U proteklih 5 godina dominacije Partizana, sastav Crvene Zvezde je varirao od lošeg ka jezivom – ali je poseban čemer odisao sa pozicije levog beka, pogotovo kada bi Duško Tošić, koji iole zna nešto, bivao otposlat da krpi poziciju štopera jer Li Adiju puca kurčevina da igra za kiriju i menzu.

Stoga je svakom navijaču Zvezde poskočilo srce kada je čuo da Drago može da bude nova akvizicija crveno belih. Na odmet nije bila ni njegova harizmatična ličnost, koja je tokom godina produkovala izjave poput: ” Kada je došlo do penala između Sevilje i Espanjola, prestao sam da brinem jer sam znao da pobeđuje ekipa koja ima pravoslavca u timu.” (Finale Kupa Uefa, 2007.)

Međutim, priča oko reprezentativca u Zvezdi se izjalovila, a sve što je Beograd dobio od Draga je fićka u sklopu Pravnog fakulteta.

Posle napornih vežbi iz obligacionog prava, najslađi je makijato kod Draga.

Mark Julijano 

Prva prava pikanterija na listi. Čovek koji je bio standardni štoper Juventusa u doba njegove dominacije, krajem devedesetih i početkom nultih, vlasnik 19 nastupa za nacionalni tim Italije, u doba Valtera Zenge i Piksija se pojavio kao transfer meta Crvene Zvezde.

Priča je bila da je njegov transfer relativno moguć, ali prava istina je verovatno da je on samo iz uljudnosti prema zemljaku Zengi, pristao na određeni kurtoazni kontakt, a da mu se zapravo savršeno jebalo da samo dve godine posle Juventusa i duela u Ligi Šampiona, čisti nabačene balone vihornih krila Železnika na Malom Poljudu.

E, a jel bi doš'o možda? Godinu dana?

Kornel Salata 

U roku od nekoliko godina, survavanje Zvezde je toliko uzelo maha da je više nije odjebavao Mark Julijano nego Kornel Salata, slovački Mađar i štoper Slovana iz Bratislave.

Pošto u leto 2010, crveno-beli nisu uspeli da u evropskom takmičenju otključaju bravu slovačkog giganta, poveli su se starom narodnom mudrošću  “Ako ga ne možeš pobediti, pridruži mu se.” Pozvali su dve vedete Slovana, Maria Božića i Kornela Salatu, u svoje redove.

Božić, budući Tuzlak i Balkanac, u srcu je imao neki respekt prema posrnulom gigantu pa je svoje odbijanje uvio u lep omot retorike. Kornel je sa druge strane jednostavno rekao “šukurac” i otišao u Rostov za milion evra.

Nem vagyok e'rdekelt.

Leandro Kufre 

Još jedan dobar igrač koji je, pošto je prešišao zenit karijere, odlučio da svoj CV naplati lomatanjem po Balkanu.

Povremeni reprezentativac Argentine, posle epizoda u Romi i Monaku, biva prepoznat od strane Maminja kao sjajan dodatak zagrebačkoj momčadi.

Zvezda nije uspela da ga dovede ni posle dve sezone u HNL, nečega što svakome mora degradirati tržišni potencijal do te mere da možda čak dođe i u JSL. Ljubazno se zahvalio poletnom menadžmentu Zvezde na ponudi i otišao za Meksiko.

Pa ne plašim se batina, zakaj bi se plašio batina, evo oni znaju, mene su milicajci u Rijeci tako prebili, da su me doma nosili.

VEZNI RED

Milan Jovanović

Liverpul je možda bio preveliki zalogaj, a bolno i surovo je bilo odbijanje Džerarda da primi cmok i grl od Laneta posle postignutog gola, i to gestikulacijom kojom odbijamo ponudu gancija da u kafiću izvršimo robnonovčanu razmenu “prave pare – lažni koko šanel parfem” – ali budimo realni.

Lane je kvalitetan igrač, brz, fine tehnike i fudbalske inteligencije, borben i srčan, malo ljomber, ali jebiga. Dakle, nedovoljno dobar za Liverpul, ali svakako predovoljno dobar za raspalu Zvezdu. Vest se pojavila niotkuda. Kako se pojavila, tako je brzo i umrla, jer čak i najzagriženiji umobolnici i klinčadija, nisu verovali da je moguće da Jovanović promeni Enfild za Marakanu. Promenio ga je za stadion Anderlehta, u kojem je ove sezone odigrao jednu prilično lepu sezonu.

Betr den Jusain Bolt? Ju tink?

Lukas Kastroman 

Lik koji je napravio ime u Laciju, u momentu kada je bio predmet interesovanja Zvezde, u Piksijevoj eri, još uvek je važio za prilično ozbiljnog igrača u evropskim okvirima te je na vest o njegovom dolasku, svakom normalnom reakcija bila: youtube – marko bulat laž – play.

Ipak, ubrzo odlazi iz Veleza zbog nesuglasica sa trenerom, a iz novog kluba, meksičke Amerike, biva isteran zbog loše discipline i fizičke pripremljenosti. Poslednja spomenuta sezona na internetu o njemu je 2009-2010, što nam govori da Lukas, koji danasima samo 31 godinu , najverovatnije negde krcka zarađene pare šmrčući kokain i gađajuđi vreme prvog gola na kladži, ako ga već nisu ubili zelenaši.

Arijel Ortega

Ako je reakcija na Kastromana bila Marea Bulat, šta pustiti za Ortegu?

Relativno sličnog psihološkog sklopa kao prethodno spomenuti, sa tom razlikom što je bio jedan od najtalentovanijih fudbalera rođenih na kugli zemaljskoj u poslednjih 40 godina.

Legenda Rivera, nekadašnja zvezda Parme, Valensije, Sampdorije i Fenerbahčea, bez sumnje bi bio najbolji strani fudbaler ikada na Balkanu. Samo je problem što čovek koji je nastupio 87 puta za Argentinu i postigao 17 golova, nije baš imao u planu da bude kreativna snaga iza kanonade golova Dušana Đokića.

Mnogo mi znači što je moj zemljak Kastroman već u Beogradu a povremeno odigramo i preferans sa Eli Tadeuom.

Alvaro Rekoba 

Rekoba ima velika primanja u Interu i ne verujem da bi taj novac mogao da dobije od mog bivšeg kluba. S druge strane, svima će, pa i Rekobi, biti veoma teško da se izbore za status standardnog igrača Intera, što opet ostavlja mogućnost da ipak dođe u Crvenu zvezdu – ostavio je malo prostora za nadu Dejan Stanković. “

Mogu da zamislim facu Dejana Stankovića, pošto ga je telefonski poziv sa ovim pitanjem, prekinuo u treningu, igranju sa decom, jebanju žene, jebanju kućne pomoćnice, šta god. A i on jebote, nije se baš snašao sa odgovorom. Bolje bi bilo da je samo iskulirao ili prekinuo vezu.

Mislim, “svima će, pa i Rekobi, biti veoma teško da se izbore za status standardnog igrača Intera, što opet ostavlja mogućnost da ipak dođe u Crvenu zvezdu.”

Rekobin ćale: Ola Alvaro, kako si sine, kako u Milanu, mazi li te pečalbarski život u Kalču i Ligi Šampiona?

Rekoba: Pa onako ćale, malo sam matoriji, pojavljuju se novi klinci, ne znam baš da li ću da budem u prvih 11 ove sezone. Razmišljam se da pređem u Zvezdu.

Rekobin ćale: Mudro zboriš, sine moj. Zna se šta je najbitnije za jednog polušpica svetske klase, da redovno igra.

Rekoba: Šaljem fotke sa Kališa, ljubi kevu.

Pa neee znam gde je bolje, petkom na Ambisu ili utorkom na Akapulku

NAPAD

Šabani Nonda

Kao i većina legendarnih transfer priča u Zvezdi, i ova dolazi iz doba Piksija kao predsednika. Na stranu što je od svih Piksijevih “bombi” u Zvezdu stigla samo kalorijska bomba u vidu 108 kila žive vage Ailtona, a otišla za male pare poslednja sjajna generacija Zvezdine dece.

Nondina karijera je išla samo uzlaznom putanjom još od klinačkih dana, sve do finala LŠ sa Monakom i transfera u Romu, kada ga je saseklo koleno, pogubno za toliko dobrih karijera.

Povrede su uslovile da se Šabani nikada ne nametne u Romi i da bude poslat na pozajmicu u Blekburn. Tada je Zvezda nanjušila svoju priliku da ga privoli da bude deo crveno-belog projekta. Međutim, Nonda je bio svestan da je prelaziti iz Rome u Zvezdu zbog loše sezone i povrede zbog koje nikada neće moći da igra onako kako je mogao, isto kao i prestati da se kockaš zato što si na ruletu izgubio dve rate za školarinu i ribu. Jednostavno, nema potrebe za tako radikalnim rešenjima.

Ne.

Bojan Krkić

Za razliku od pravih srpskih orlova, Kuzme i Subote, kojima se ni u hladnoj dijaspori nije ugasio otadžbinski plam, kod Bokija ne da se ugasio, nego mi deluje da bi morao da ide na intenzivni kurs srpskog jezika jedno tri godine, da bi došao do nivoa na kojem je prestlonaslednik Karađorđević.

Pošto njegov proces razmišljanja da li da igra za Srbiju, nije trajao duže od moždanog procesa Rnića da li da napravi pametnu ili katastrofalnu odluku kao zadnji igrač, posledično mu je tek pucao kurac za to da dođe godinu dana na pozajmicu u Zvezdu, što se pre koju godinu pominjalo kao opcija.

Slično Lanetu ili Nondi, već je tad bilo jasno da Krkić nikada neće biti novi Mesi, čak ni novi Pedro, ali to opet ne znači da neće biti solidan u Romi. Šteta. Sjajno bi se dopunjavao sa Šabanijem.

Što je najgore, ne misli ni da je Španac nego Katalonac. Decxko, šta si?

TRENER

Ektor Kuper

Odličan trener koji nikad nije osvojio ništa. U tri uzastopne godine doveo Majorku do finala Kupa pobednika kupova i Valensiju do dva finala LŠ. Sva tri izgubio. Izgubio titulu sa Interom u poslednjem kolu. Gubio finala nacionalnog kupa sa Majorkom i Arisom.

Priča oko njegovog dolaska je možda najrealnija od svega spomenutog u ovom tekstu. Zaista mislim da je on bio spreman da dođe u Zvezdu pre 5-6 godina, ali da je tada jednostavno tražio previše para. Već dugo godina je van svetskog fokusa i danas trenira turski Orduspor.

Najbitinija su tri boda. Okrećemo se utakmici sa Mačvom.

KLUPA

Ako vam ovaj tim Crvene Zvezde uliva strahopoštovanje, znajte da je tu i opasna klupa, koja pruža Ektoru mogućnost da primenjuje sistem rotacije igrača.

Anđelko Đuričić čeka svoju šansu na golu.

Volkov menja Dragutinovića, kada ovaj ode u obilazak manastira na Svetoj Gori.

Palasiosu se nije svidela atmosfera u Totenhemu pa se pokajao zbog svoje loše odluke i brže bolje vratio u Zvezdu.

Muhamed Kalon ladi klupu jer je na tri treninga u maju došao mamuran, a na jedan još uvek pijan. Sezona splavova, a on crnac u Beogradu, jbg.

Teljo je postao svestan da Barselonina zvezda tamni a Zvezdina hita nagore.

Ćućo Benitez i Sorijano služe za kup i da idu po Zvečanskoj i bolnicama.

Ergić ulazi kad treba da se stane na loptu.

KARIJERE SU IM U TAKO KRITIČNOJ FAZI DA MOŽDA ZAISTA I DOĐU:

Miloš Ninković

Nenad Milijaš

Milan Stepanov

POTENCIJALNE BOMBE:

Valter Pandijani

Kevin Kuranji

Dejan Stanković

Salomon Kalu

Ali Karimi

Ebi Smolarek

Vilijam Galas

Šaj Given

Naravno, ako imate neke insajderske informacije, ako ste nekada pili kafu sa Prosinečkim ili vam najbolji ortak živi u Sopotu i zna Lukićevog bratanca, pozivamo vas da to podelite sa nama u komentarima.

Za pomoć pri sastavljanju teksta, zahvaljujem se svim poštovaocima lika i dela Davora Bobića Moskrija i Ani poligloti. 

U sledećem nastavku, TOP 11 Partizana – kad bi laž bila istina…

 

Tagovi:

bolestifudbal