ŠKK Vesti: Sat vremena lizao bulju majmunu

Kina je zemlja od preko milijardu ljudi pa je po onoj socijalističkoj maksimi “kvantitet rađa kvalitet” vrhunski izvor ŠKK momenata. Iz naslova vesti moglo bi se zaključiti da je reč o nekoj devijantnoj mutaciji klasične zoofilije zbog koje će počinilac po kratkom postupku pred streljački vod, dok bi bolji poznavaoci orijentalne medicine možda pomislili da je u pitanju neki drevni kineski narodni lek za rak ili impotenciju, jer ne znamo šta bi drugo moglo da nas natera da ližemo majmunu bulju čuku vremena.

Pa, u ovom slučaju, razlog je bilo čista humanost (majmunost?) na delu. Naime, radnik zoološkog vrta u Vuhanu, Žang Bangšeng, pored toga što je nosilac titule najjebačkijog kineskog imena svih vremena, nedavno je spasao život mladunčeta majmuna retke vrste Fransoa lingura (ne zove se majmun Fransoa, nego vrsta, i mi smo bili zbunjeni) koje je progutalo čitav kikiriki odjednom , što je navodno bio preveliki zalogaj za njegov krhki probavni trakt.

Zvanična verzija je da je Žang provalio da je njegov mladi štićenik u životnoj opasnosti od gorušice i rešio da je jedini lek – da mu liže rč dok mladunče ne iskenja kikiriki. Koja logika je dovela do tog zaključka, možemo samo da nagađamo, ali Ženg nije imao vremena za takva ontološka pitanja, nego je lepo uzeo i, hvala bogovima, prvo toplom vodom oprao majušni rč, pre nego što je uzeo da ga liže.

I šta kažeš, to je jedini način? Aha.

Posle sat vremena, njegov trud se isplatio – na svetlo dana je ponovo izašao kleti kikiriki i svi su od tada živeli srećno. Žang Bangšeng je postao heroj zoološkog vrta i uzor omladincima širom Kine, svojim plemenitim činom pred sve nas postavljajući pitanje: “A da li bi ti nekome lizao rč čuku vremena ako samo tako možeš da mu spaseš život? Ili makar iz čistog zadovoljstva?”

Tagovi:

tarzanije