Učenje uz internet

Zamisli da se nalaziš na gozbi čija trpeza sadrži svako tvoje omiljeno jelo. Prase, jagnje i vo se okreću svako na svom ražnju, Gordon Remzi i Džejmi Oliver prave neko fensi sranje za koje, teška srca, moraš priznati da izgleda i miriše odlično, đed ti peče šljivu u pozadini, a sisate Nemice toče najbolje bavarsko pivo. A onda se odnekle pojavljuje pogurena starica i baci ti pod nos punu šerpu punu bezukusne kaše sive boje, nalije ti čašu vode i kaže : “Smeš da je’š samo ovo, i nema ustajanja dok sve nisi poj’o”.

Tako otprilike izgleda kada ti je internet jedini izvor učenja. Gotovo je nemoguće odoleti prokrastinaciji, ali rokovi su postavljeni, prazan dokument Worda je pred tobom i čekaju te sati kopanja po sadržaju koji te ne interesuje. Moglo bi se reći da svako učenje nosi slične izazove, ali stvarnost je drugačija. Ne možeš otići kod tetke u Ripanj sa knjigom i odseći se od sveta na nedelju – dve. Ne, svet ti je tu, sažet u stotinama, hiljadama stranica koda, i svaka vrišti na tebe. Znanje da se čak i plavičasti linkovi naizgled nevine Vikipedije samo kroz nekoliko klikova pretvaraju iz Bitke kod Hejstingsa u Listu britanskih porno glumica dovoljno je da slomi i najodlučnijeg štrebera u potrazi za uslovom.

One su polagale drugačije ispite za ove nagrade.

11:53 – Okej, to je to. Još sedam minuta. Valja početi na puni sat. Još tačno u podne. Ma da, to je to. Jebo me seminarski, da me jebo, dvadeset strana o Karibima, koji će mi to u životu? Zabole me. Proverim Fejzbuk i mejl, i bacam se na rad. Da, to je to.

11:59 – Vidi Maretu ušo tiket, i to na 15 soma. Šta je danas, nedelja? Pa da, nedelja je, sutra mi je rok za predaju. Aj da sklopim tiket na Mocartovom sajtu, pa ću na pauzi da ga uplatim.

12:06 – Sunce ti jebem, sve Skandinavac do Skandinavca. OPS jp protiv PK-35? Šta je ovo, koji kurac? Ma, ko ih jebe, 3+.

12:08 – Jebote, prošlo podne, šta sad, da čekam jedan? Realno, sedeću ovde do ponoći, minimum. Jedan sat, manje-više. A i skratiću pauzu u četiri. Taman da opičim partiju-dve LoL-a, da me mine želja.

12:36 – Tenkuj, mamicu ti jebem debelu! Tenkuj, šta stojiš tu?

12:57 – Fak jea, tri minuta mi ostalo, tri minuta ranije ću i da počnem. Revnosno!

13:02 – U redu, Karibi! Karibi, Karibi, Karibi… Daj našu Vikipediju da proverim… Pa ovo je mrtav kurac, pola linkova prazno. C-a-r-i-b-b-e-a-n, *search*.

13:03 – Karibian iz a kresent-šejpt… Kresent? Šta je kresent? Šta kaže Wikitionary : konkavno, neki mesec… Aaaaa, pa tako je nastao izraz “kroasan”, do jaja!

13:44 – Hvala kurcu da sam igrao Mejerove Pajrtse i Kolonizaciju, bar sam čuo za ove države. Uvod gotov, pauza za pljugu!

14:04 – Hahaha, vidi ovu krabu što je istripovana, haha!

14:27 – Daj, bre, moram da se uozbiljim. Okej… Vulkanski teren.. Tropska klimaaaa*zvrrrrrrr*aaaaaaaaa*zvrrrrr*. Šta je sada, u pičku materinu?! Halo? Šta, “šta radim”? Pišem seminarski, a ti me ometaš, pašću godinu zbog tebe! Ma, jedi govna. Da, a? Mala Ivana, kažeš? Večeras? Aj videću, zovem te. Nemoj samo da me zajebavaš, moram dučim.

14:29 – Čoveče, kako me je iznervirao. Moram malo da se iskuliram, ne mogu sad da kucam. Debil prokleti. Moram da se opusti, da skinem tenziju. S-p-a-n-k-w-i-r-e, *search*.

15:00 – Ha, tačno tri, taktika punog sata ne može da izneveri! Hm, daj da obradim državu po državu… Barbados… Bridžtaun, neki Englezi… Jebote, izvali, ladno je Rijana sa Barbadosa!

15:15 – Jebote, al je ovaj Kris Baun unakazio. Ko je bre on, uopšte? Au, lik je ladno mlađi od mene. I prebio je Rijanu. Šta sam ja uradio u životu? Dobro, pre pet godina sam šljasnuo Jami po dupetu na svadbi, nije ni to za bacanje. Šta li radi Jami danas?

15:16 – J-a-m-i, *klik*. Ne, bre, šta je ovo, persijski pesnik? Ovo je sumanuto. Bukmarkovaću da čitam kad se naduvam. Nego, Jami!

15:29 – Au, sve neki linkovi iz 2008. godine. Mora ovo dublje da se ispita…

15:44 – Aha, evo je! Snimila novu “Šibicu” i najavljuje veliki povratak! Do jaja! A, U KURAC, KARIBI!

16:12 – U redu, Veliki Antili, Kuba, Haiti… Čoveče, oni su 90% površine Kariba. *Miloooošeeee, donelababaZorkamladogsiraizKnićaajdaprobaš!* Ne mogu, kevo, pišem seminarski, satirem se ovde od posla, nemam vremena! *Morašdajedešpoludećešodtenauke!* Daj, bre, pusti me!

16:44 – Trinidad i Tobago, odakle ja ono njih znam? A, da, pa Dvajt Jork! Jebote, kladionica!

17:21 – Osećam da ovaj tiket ulazi, osećam! Saće prva tekma. L-i-v-e-s-c-o-r-e, *search*. Ajmooo, Finci, na kurac vas nabijem!

18:00 – Poluvreme 0-0, znao sam da treba da igram 0-2. A, vidi, Maja okačila slike sa pet godina mature.

18:28 – Koji sam balvan, trebao sam do sada da napišem dve trećine. Možda ću raditi brže ako cirnem malo?

18:37 – Sranje, ponovo sam ubo izlapelog Pilsa. Idem da im anlajkujem grupu i da ih oteram u pičku materinu.

19:00 – Puče tiket, a jebiga.

19:15 – Nema šanse ja da završim ovo. Možda pomere rok… A i ako prsnem, nije strašno. Ako me sere na kladži, otplatiću godinu, opušteno.

19:31 – Mare, gde se ide večeras?

"U pičku materinu."